Sikring av hund i bil

Må jeg ha hunden min i bur når vi er ute og kjører bil?                     Kilde Trygg Trafikk og NRK Helse.

hund i bil3

En løs hund i bil er ikke trygg, verken for seg selv eller andre. Det er ikke påbudt å sikre hunden i bil, men det er påbudt å sikre all last forsvarlig. Ved kraftig nedbremsing, kollisjon eller utforkjøring vil hunden bli slengt rundt i bilen med stor kraft. En hund på 20 kg vil ved en bråstopp i 50 km/t utgjøre en kraft tilsvarende 786 kilo, dødelig hvis man er uheldig. Hunder bør sikres med bur eller med sele som kan kombineres med bilens egne sikkerhetsseler.Se etter produkter merket etter følgende normer: ECE R17, ECE R 126 eller DIN 75410-2.

En test gjennomført av den tyske bileierorganisasjonen Adac viser at både valg av utstyr og hvordan det blir brukt har stor betydning for hundens og din egen sikkerhet.  Det sikreste valget er transportboks/-bur plassert i bagasjerommet. Adac fraråder derimot bruk av spesielle hundebelter i baksetet. Unngå også sammenleggbare bur. Disse kan klappe sammen ved en kollisjon.

Tester viser at plasseringen av kjæledyret i bilen er viktig for sikkerheten. Små hunder eller katter bør settes i transportboks eller -bur i fotrommet bak forsetene. Der er de godt sikret mot å bli kastet fram og ut.

Større hunder bør også settes i transportbur, og dette buret bør stå på tvers av kjøreretningen og så tett inntil bakseterygggen som mulig. Adac anbefaler dessuten at bilen har et solid bagasjeromsgitter. Adac advarer mot å plassere transportboksen eller -buret i baksetet fordi det er vanskelig å feste det godt nok.

Enda kraftigere går testerne ut mot spesielle hundeseler brukt i baksetet. Testene viser at enkelte av disse systemene er for smått dimensjonert og har for mye slakk. I en test brakk karabinkroken og testdokka traff seteryggen med voldsom kraft.

En ekstra kraftig versjon av hundeselene som holder hunden fast i bilens lengderetning, får derimot karakteren «anbefalt med forbehold».

En løs bikkje i bilen kan fort bli til en saftig bot. – Det er en reell risiko som kan få store konsekvenser hvis det går galt, sier stabssjef Runar Karlsen i Utrykningspolitiet (UP).

SELE ELLER BUR?

hund i bil2

Det finnes i praksis to løsninger på forsvarlig sikring av dyr i bil.
– Fordelen med en sele er at man kan ha hunden ved siden av seg når man kjører alene.

Men ikke alle hunder er like glad i å bli spent fast i bilsetet.
– Det er enkelt å lære dem opp, men det spørs litt på hvordan hunden er fra før. Er den redd i bil er det nok kanskje best med bur. Urolige dyr som blir stresset er ofte tryggere i bur.

Markedet er fullt av godkjente bur for transport av dyr.
– Det viktigste er at buret er stabilt. Det må kunne festes med bilbelte hvis det er et lite bur, og bak i bilen hvis det er et stort et. Det finnes også bur som er tilpassede til biltypen.

En annen åpenbar fordel med å plassere dyret i bur:
– Når katter er veldig redde kan de ofte finne på å late urinen. Da får man det i buret i stedet for i bilen.

Det finnes en egen forskrift for transport av dyr i næringsøyemed, men lovverket sier lite konkret om frakt av private husdyr. Det betyr ikke at man slipper unna om man blir stoppet av politiet og hunden har fritt spillerom i kjørekupeen.

– Dette ansvaret må den enkelte sjåfør ta, og man kan helt åpenbart bli straffet hvis man ser på lett på disse tingene, påpeker Karlsen og viser til paragraf 3 i veitrafikkloven:

«Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret».