Når ulykken er ute

Skrevet av: Rikke Masternes                                                    Artikkel hentet i fra Hunden.no

førstehjelp1

Foto: Inger Lise Walle

Det er ikke lett å vite hva man skal gjøre når hunden skader seg, spesielt ikke når man befinner seg langt fra nærmeste dyrlege.

Førstehjelp til hund kan være utfordrende. Det meste av førstehjelp som brukes på mennesker kan også brukes på hundene våre, likevel er det noen forskjeller. Noen skader er så omfattende at hunden må til veterinær så fort som mulig, andre skader kan du få orden på selv med det du har hjemme.

førstehjelp2

Veterinær Silje Hvarnes forklarer enkelt hvordan man kan redde hundens liv.

Bredt tema

Ordet «førstehjelp» omfatter mye. Under Dogs4All på Lillestrøm i november hadde Silje Hvarnes et foredrag om hva som kan være nyttig å vite for å kunne hjelpe hunden best mulig når den har skadet seg.

– Førstehjelp betyr enkelt og greit den første hjelpa som hunden får etter en ulykke. Ved hjelp av dette kan skaden reduseres betydelig, forteller Hvarnes som er utdannet veterinær ved Norges veterinærhøgskole.

Hvarnes har mange gode råd å komme med og videreformidler sine kunnskaper på en enkel måte så det er lett å forstå for publikum. Samtidig kunne hun ved hjelp av en hund og hans eier demonstrere metodene underveis.

Livredding

Å kunne redde hundens liv er gull verdt for alle hundeeiere. Akkurat som på mennesker kan man utøve en munn-til-snute-metode hvis hunden ikke puster.

Hvarnes forklarer hva man skal se etter hvis du har en bevisstløs hund som ikke puster, eller en hund som har fått fremmedlegemer i halsen. Hunder kan miste bevisstheten av flere grunner, blant annet sjokk som følge av heteslag eller en ulykke.

– En bevisstløs hund som puster trenger frie luftveier. Dette får den når du legger hunden i stabilt sideleie. Puster den ikke kan du utøve munn-til-snute-metoden, forklarer hun.

Denne metoden er ikke så forskjellig fra den vi utøver på mennesker, men du blåser luft inn i hundens nese i stedet for munnen.

– Blås til du ser at hundens brystkasse hever seg, og flytt deg litt vekk for å la luften komme ut igjen. Hvis det ikke kommer luft ut etter luftveiene blokkerte. For å sjekke om hunden har noe i halsen kan du åpne munnen og dra ut tunga.

Puster ikke hunden må du sjekke om hjertet slår. Legg hodet inn mot hundens brystkasse og lytt etter hjerteslag. En normalt stor hund skal ha en puls på 80-100 slag i minuttet. På små hunder er dette noe høyere.

– Let etter hundens hjerte, du skal finne det rett bak albuespissen når den ligger på siden. Deretter gjør du 15 kompresjoner på hjertet og to innblåsninger til hunden begynner å puste selv og hjertet slår, forklarer hun og legger til at hunder med bred brystkasse med fordel kan legges på ryggen for å lette jobben.

førstehjelp3

Silje demonstrerer hvordan du kan banke hunden på sidene for å få ut vann ved drukning.

Drukning

Hunder kan av og til være vanskelig å ha kontroll over, og de kan fort falle utfor en båt eller gjennom usikker is. Bruk alltid redningsvest på hund hvis den er i båt.

– For å få vann ut av lungene holder du i bakbeina til hunden, mens du får en medhjelper til å dunke hunden på brystkassa med flate hender, sier Hvarnes.

– Hvis hunden faller i kaldt vann er det viktig å passe på at den ikke blir nedkjølt. Like viktig er det å passe på at den ikke varmes opp for fort. Varmeflaske eller teppe er et fint hjelpemiddel.

Brudd- eller kuttskader

– Det første du gjør er å sjekke om bruddet er åpent eller lukket. Har hunden et åpent brudd må du også sjekke om såret er tilgriset, sier veterinæren.

Er det mye skitt i såret kan det vaskes med ferskvann om ikke annet er tilgjengelig. Det beste er likevel å bruke saltvann som kan kjøpes på apoteket. Uansett brudd skal det spjelkes for å holdes stabilt.

– Du kan spjelke ved å bruke en rett kvist eller en sammenrullet avis, forteller Hvarnes. Blødninger kan stoppes ved hjelp av et skjerf eller elastiske bandasjer hvis du har dette tilgjengelig. Andre plasser på kroppen må man legge kompress på såret.

En hund med brukket bein må bevege seg minst mulig og må bæres.

Hvis hunden har sluppet unna brudd kan den likevel ha fått kuttskader. Potekutt er det mest vanlige, dette kan skje like fort på tur i skogen som under en ulykke.

– Hvis såret spriker mer enn en centimeter må det syes, sier Hvarnes og forklarer hvordan det friske vevet rundt kuttet kan dø hvis det ikke blir sydd innen åtte timer.

Uansett type kutt må du ikke sy dette selv med mindre du har kunnskapene på plass. Det kan gjøre skaden vondt verre. Unntaket er, i følge Hvarnes for eksempel hundekjørere under løp som må sy før de kan komme seg videre.

– Når det gjelder potekutt er det viktig å alltid ha med seg potesokker på tur. Det hindrer at såret blir skittent, sier hun.førstehjelp4

Når hunden ligger i stabilt sideleie er det mindre sjanse for at den slutter å puste fordi luftveiene holdes åpne.

Forgiftning

Det er ikke alltid lett å se hva som skjuler seg i gress eller mellom busker når man er på tur med hunden. En av farene som lurer er huggormen.

– Blir hunden bitt må den til dyrlege umiddelbart, sier Hvarnes.

Men huggormen er ikke den eneste grunnen til forgiftning. Andre årsaker kan være at de får i seg bolledeig, sjokolade eller giftige planter.

– Det er også mange hunder som kommer inn etter å ha drukket frostvæske. Dette er noe de synes smaker søtt, så slike ting burde oppbevares på områder hunder ikke kommer til, forklarer hun.

– Er du usikker burde du alltid ringe veterinær eller giftinformasjonssentralen som kan nåes på 22591300.

Forebygging

Selv om vi gjerne vil det, er det ikke alle skader på hund som er mulige å unngå. Noe skjer selv om man har fulgt godt med på hunden. Den kan ha trødd på noe skarpt eller svelger noe på tur som man ikke ser hva er.

Ha alltid med et lite førstehjelpsskrin på tur som inneholder det mest nødvendige for å rense sår eller spjelke et brudd. På tur på sjøen må hunden alltid ha på seg en redningsvest, da er det mindre sjanse for at den havner under vann og svelger det unna i panikk -hvis den faller over bord.