Lydighetsprogrammet (LP)

Starte med lydighet?

Mange har lyst å lære hunden de ulike øvelsene som inngår i et lydighetsprogram, men vet ikke helt hvordan de skal starte. Her kommer noen tips til deg som er helt fersk innen sporten lydighet.

Mange har lyst å lære hunden de ulike øvelsene som inngår i et lydighetsprogram, men vet ikke helt hvordan de skal starte. Her kommer noen tips til deg som er helt fersk innen sporten lydighet.

God oppdragelse er viktig!

Oppdragelse, grunndressuren eller hverdagsdressur, er grunnlaget for all trening med hund. Hunden må lære seg forskjellen på ros og nei, den må lære seg at det å gjøre ting sammen med deg er moro, den må lære seg at det finnes grenser og at å krysse disse grensene medfører konsekvenser og den må lære seg å leke.

Det høres enkelt ut, men det er akkurat her mange nye hundeeiere feiler. De fleste kurs i lydighet bygger på selve øvelsene hunden skal kunne. Hunden blir kanskje kjempeflink å utføre akkurat disse øvelsene, men  i hverdagen er den et mareritt å leve sammen med. Den drar i båndet på tur, den hopper på deg for å få oppmerksomhet og godbiter, den er treg på innkallingen, spesielt dersom den har noe i munnen som den vil leke med eller den oppdager at du også har lyst på denne tingen.

For å få hjelp til oppdragelsen av hunden er det lurt å melde seg på et valpekurs så tidlig som mulig – gjerne som observatør før du har fått valpen i hus. Det å se på andre som trener sin hun er nyttig lærdom å ta med seg.

Alle øvelser deles opp i små biter – momenter

Når det gjelder selve lydighetstreningen så er det viktig å dele det hunden skal lære seg inn i små biter. Disse bitene kalles ofte for momenter. Noen momenter er viktigere å sette fokus på tidlig enn andre.

Det viktigste momentene er det å sette seg beint inn på plass, sittende på venstre side av deg med hodet eller skulderen på høyde med din venstre fot. det er fort gjort å slurve litt med innlæringen. Hunden belønnes fra høyre hånd – noe som medfører at den lett setter seg litt skeivt med hodet mot høyre. En annen vanlig feil er at hunden setter seg for langt ut i fra foten din.

Grunnen til at dette momentet er så viktig er at alle lydighetsøvelser starter med akkurat dette momentet. Har ikke hunden en god nok plassering her, mister du poeng allerede før du har nesten startet øvelsen.

Videre er det å også kunne beholde denne plassen under bevegelse, svært viktig. Mange øvelser starter med lineføring eller fri ved foten.

Et annet viktig moment dersom du vil prøve deg på lydighetskonkurranser er tannvisning. Dette er den eneste øvelsen som er obligatorisk og dere MÅ bestå den for å få gå videre i programmet.

Mer om lydighetsprogrammet