Agility

Agility er en av de raskest voksende hundesporter. Her får du trent på hundens utholdenhet, smidighet, og konsentrasjon. I korte trekk er agility en hinderløype for hunder der hunden hopper, løper gjennom tunneler, løper slalåm mellom pinner og balanserer – alt i en forrykende fart. Det er en utmerket måte å aktivisere hunden på både psykisk og fysisk, og bidrar i tillegg til å skape god kontakt mellom hund og fører.

Mange hunder, ikke minst i by-områder, får for lite aktivisering. Agility stiller krav til disiplin, fart, konsentrasjon og hundens oppmerksomhet til føreren. Hunden utvikler bedre kroppsbeherskelse, balanse og arbeidsglede. Agility er en sunn aktivitet for så vel hund som eier og stimulerer til et positivt og riktig hundehold – og de aller fleste hundene elsker det.
Det er flere forskjellige grunner til at man ønsker å begynne med agility: Noen ønsker bare å aktivisere hunden (og seg selv). For andre er det å lære nye ferdigheter et mål mens andre igjen synes det er moro å konkurrere.

Mange som ser agility tenker at ”dette klarer ikke hunden min”, men nesten alle som forsøker agility blir overrasket over sin egen hund. Agility er ikke så vanskelig som det kan se ut som, men det lønner seg å ta en kurs for å komme i gang, slik at man slipper å starte på feil måte både i forhold til belastning og det å ta hinder på korrekt måte.

For å kunne trene enkelte agilityhinder, må hunden være minimum 12 mnd (avhengig av størrelse på hunden). Dette for å unngå belastningskader.

I agility kan alle hunder delta – også blandingshunder. Det dømmes både etter tid og nøyaktighet, dvs. at man ønsker hurtige, feilfrie løp.

Det konkurreres i 2 kategorier:

Agility: alle hindertyper er med.
Hopp: alle hindertyper med unntak av felthindrene – dvs. vippe, mønet og stige – er med.
Hundene blir delt inn i 3 grupper – liten, mellom og stor – avhengig av hundens mankehøyde. I tillegg deles det inn i 3 klasser: Klasse 1 (nybegynner), etter å ha kvalifisert deg i konkurranser rykker du opp til klasse 2 og deretter til klasse 3 som er den høyeste oppnåelige klassen.