Hund og varme

Skrevet av: Rikke Masternes                                   Artikkel hentet fra Hunden.no

Hund og varme1

Foto: Inger Lise Walle

Sommeren er ikke langt unna og det begynner å bli varmere i været. Varme som kan være potensielt livstruende for hunder.

Hvert år advarer veterinærer, hundefolk og eksperter mot å la hunden bli igjen alene i bilen i solsteiken. Likevel er det hunder som gang på gang blir utsatt for dette. Men heteslag skjer ikke bare i bilen, også en varm sommerdag ute i hagen der du tror du har tatt alle forhåndsregler, kan være farlig.

 Hva skjer?

Veterinær Silje Hvarnes forteller om hva som skjer når hunden får heteslag, og hva du kan gjøre for å unngå det. Når hunden blir etterlatt alene i en varm bil begynner den å pese mer og mer i takt med at temperaturen stiger, dette gjør den for å kjøle seg ned. Hunder kan ikke svette som mennesker og prøver derfor å kjøle seg ned ved hjelp av tungen og potene.

– Etter hvert blir lufta i bilen veldig fuktig og da er det ikke mulig for hunden å kjøle seg ned. Da blir den dehydrert og kan etter hvert gå i sjokk, sier Hvarnes.

Samtidig som kroppstemperaturen stiger øker også faren for hjerneskade.

– Har hunden en kroppstemperatur på 42-43 grader begynner det å bli farlig, sier hun og forklarer at hunder normalt skal ligge mellom 38 og 39 grader.

Hund og varme2

Foto: Olida Kristine Susort

Kjøl ned hunden

Finner du din eller andres hund innestengt i en varm bil må den ut fort. Når hunden er ute av bilen må den nedkjøles. Er du i nærheten av vann eller sjø kan du bære hunden ned og holde den i vannet en stund.

– Når kroppstemperaturen ligger på 37-38 grader kan du stoppe nedkjølingen, sier veterinær Hvarnes.

Har du ikke dette tilgjengelig kan du bruke andre passende gjenstander som hageslanger eller vannflasker. Du kan også legge et teppe over hunden og helle vann over.

Hvarnes legger til at vannet ikke må være kaldere enn 5 grader. Iskaldt vann er derfor ikke nødvendig.

I beste fall vil hunden klare seg selv om den har vært dehydrert. Har den derimot gått inn i en sjokktilstand er et besøk til veterinæren eneste utvei. På forhånd er det flere tegn du kan se etter for å undersøke om hunden har det bra.

– Er hunden i sjokk har den som oftest kalde labber, forteller Hvarnes og legger til at du også kan sjekke gommene på hunden. Løft opp leppa til hunden og klem på gommene over tennene i maks to sekunder. Hvis fargen ikke er tilbake etter fire sekunder er det noe galt og du burde ta hunden med til veterinæren.

Ikke ta med hunden ut i varmen

De fleste hunder tåler varme dårligere enn oss mennesker. Hvis du har muligheten burde du derfor ikke ta med hunden på biltur midt på dagen. Skal hunden absolutt være med kan du la bilen stå med kjøleanlegget på.

Det beste vil uansett være å la hunden bli igjen på en kjølig plass der den ikke utsettes for varige skader eller i verste fall dør.